LEGO SRBIJA

Lego Srbija je srpski sajt gde Lego kolekcionari mogu da diskutuju, predstavljaju i razmenjuju svoja iskustva o Lego kockama, i trguju njima. Na sajtu se takođe može diskutovati o raznim stvarima koje su bitne članovima

HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog inOvde je prikazana detaljna statistika o forumimu

Share | 

6085 Black Monarch's Castle

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Bogdanst
Administrator
Administrator

PostSubject: 6085 Black Monarch's Castle   Fri Apr 02, 2010 11:16 pm

Sa velikim zadovoljstvom cu sada pisati o 6085 Black Monarch’s Castle

Moj definitivno omiljeni set, izasao jos davne 1988. godine, kao prvi u nizu teme Black knights, zamak prvih LEGO negativaca, sa prepoznatljivim simbolom – crnim ciglama. Takodje su imali i previse cool grb na stitu – zmaja (i u setu se nalazi 10 stitova – meni jedan od najlepsih delova zamak setova).

Na zamku se nije stedelo – set ima preko 650 delova, cak 12 figura i 4 konja i mnogo oruzija.

Postolje na kome se gradi je u zbiru 32x32 (jedna ploca 32x16, i dve ploce 16x16) ali je zamak mogao da se razvuce na 64x16, jer se zamak rasklapao (o tome malo kasnije).

posle pola sata pravljenja Smile

posle postaje lakse, jer se smanjuje broj delova i gomile (jer najtezi posao je naci deo koji ti treba iz gomile).

posle 45 minuta, prva polovina je bila gotova.

Set bi logicki mogao da se podeli na 3 dela, za svako postolje po jedan deo, od toga na jednom delu 16x16 se nalazi kula (to se vidi na slici iznad), na drugom 16x16 se nalazi kula a u podnozju je tamnica (to se vidi na slici ispod), a na vecem postolju 32x16 se nalazi kapija (a to ce se videti kada zamak bude gotov). Kapija ima resetke i most koji se dizu i spustaju.Naravno, sa svake kule viori se zastava, a na ulazu, iznad mosta koji se dize, viori se zastava sa grbom (istim kao i na stitovima).

I posle sat i 15 minuta, gotovo je Smile taman da se i vidi kapija kako izgleda (sa sve zastavama).

Sem tih mehanickih delova (most i kapija) i tamnice, zamak nema nekih tajnih prostorija, ulaza, izlaza i sl. Nazalost, zamak nema ni blaga. Ovde se dobijala samo vojska, i to dosta nje. Ali kod vojske, ono sto me oduseljava je da se 2 konja dobijaju umesto sa obicnim sedlom, sa oklopom za konje (barding) koji je na sebi imao grbove – jedan je crveni, drugi plavi. Nije bilo stampanih oklopa sa grbovima u setu, svi vojnici su imali standardnu stampu oklopa – koja se mogla naci u bilo kojoj temi vitezova (na stampi su bili plate mail i chain mail).

Zamak je dobijao i stampane zidne delove, 3 komada, jedan ugao i 2 obicna zida – 2 su imala stampu sivih cigli (ugaoni i jedan obican), dok je treci imao stampu ozidanog prozora – cisto da razbiju monotoniju.

Zamak ima specificku foru, koja je pre pomenuta, a to je da se moze rasklopiti. Naime, 3 dela postolja su medjusobno bila povezana sarkama, tako da su se 2 manja postolja mogla pomerati dok su pricvrscena za vece postolje. Ovim se dobijao lepo efekat uvecanja zamka, sto je sto se tice igranja vise nego vazno bilo.

Lepo izgleda sa prednje strane, a sa zadnje takodje nije lose.

Ali postigli su jos nesto sa ovim rasklapanjem – naime, mada nije mi skroz jasna ta for a koja je bila na svim castle setovima, svaki set je imao sa jedne strane rupu, a sa druge sipkicu koja je isla u tu vrstu rupe. I dok je kod ovog seta, ta sipkica isla u tu rupu dok je sklpoljen, drugi setovi su je imali sa strane iako se nisu rasklapali. To se vidi donekle kada se pored ovog seta stavi set 6034 Black Monarch’s Ghost.

Kao da su svi setovi namenjeni da idu jedan pored drugog da se pricvrste i da tako stoje na nekoj polici. Ono sto mi odskace je cinjenica da npr kod ova 2 seta – zamak stoji na baseplate-u, koji je nizi od obicnog plate na kome stoji ovaj manji set. A ta rupa sa sipkom se pojavljivala i u drugim setovima iz druge tematike, tako da je ta ideja dugo trajala, mada nikad nije prihvacena od strane ljudi koji su kupovali te setove (da ne pominjem sistem poena koji se mogao naci na uputstvu, a za koji niko skoro ne zna cemu je sluzio, odnosno za sta su se ti poeni skupljali).

Ono sto bih zamerio zamku (mada je zamerka sicusna – no mogli su da je isprave bez nekih velikih troskova) je sistem koji podize resetke na kapiji. Naime, dok most ima lepo mehanizam koji je povezan preko tocka, tako da kad vrtimo tocak, most se pomera, resetke su povezane kanapom, ali kanap moramo prstima da vucemo, umesto da su i tu stavili neki mehanizam sa tockom ili tako nesto. Kao sto rekoh sicusna zamerka, ali kvari vrhunski dozivljaj zadovoljstva koji pruza ovaj set.

A vreme sastavljanja je pravi uvod u sate zabave koje ce posle toga da pruzi – oko 75 minuta (mada je to individualno – neko je brzi, neko je sporiji). U svakom slucaju, toplo preporucujem ovaj set, jer ovo je prava klasika.

Kod mene na slici se moze videti da nisam upotrebio oslikan zid sa ozidanim prozorom (kad vec nemam 2, kvari mi simetriju) vec imam po 2 puta druga 2 oslikana zid. Takodje, iznad zastave sa grbom, ja sam stavio jos jedan stit, sto po originalu ne ide tu – ali eto, to mi je jedan stari stit, pa sam ga udomio tu J cisto na glasim odstupanja od originala (moj zamak je verzija 1,0000001 Very Happy )

Da na kraju pogledajmo kako bi se ovaj zamak nosio sa najezdom Crownies-a

Posle ne treba niko da se cudi zasto u ovom setu se dobijaju samo obicne glave sa standardnim smeskom Wink

Back to top Go down
View user profile
MasterHaosis
Vlasnik Sajta
Vlasnik Sajta

PostSubject: Re: 6085 Black Monarch's Castle   Sat Apr 03, 2010 12:56 am

Ej to je odličan review! Ovo je extra, nemam reči!
Što se ovog seta tiče, najjača stvar su ti crni zidovi, koji su baš prepoznatljivi.
Sviđaju mi se plavo-crne šare zmaja kod ovog crnog konja.
Ovaj set stvarno mnogo bolje izgleda na slikama koje je Bogdan prikazao uživo nego na lego slikama. Very Happy

Bogdanst wrote:
i voz je cool, moram reci, previse, novi duhovi su vrh, a moram uzeti voz zbog aviona, da se juri sa mojim crvenim baronom Very Happy sad vec lupam glupsti
Back to top Go down
View user profile http://legosrbija.forumotion.com
JaBaDaBaDu
Tvorac 4000-tog posta
Tvorac 4000-tog posta

PostSubject: Re: 6085 Black Monarch's Castle   Sat Sep 24, 2011 9:10 am

Svaka čast za opis! Jedinstven je način opisivanja i nije previse uštogljen kao što rade na stranim sajtovima XD

Ovaj dvorac je jedinstven zbog svog dizajna i crnih kocaka, baš se vidi da je za zloće napravljen XD
Back to top Go down
View user profile

6085 Black Monarch's Castle

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Similar topics

-
» Len Castle mark?
» Shane Black
» Black cats pattern
» Black is the worst color
» Ren Hayashi/ Black Sparrow